LCP fixed background image
Fly Green Fund » Nyheter » Tillsammans i Almedalen vill vi väcka intresse för att Sverige och Norden ska bli en världsledande bioflygregion!

Tillsammans i Almedalen vill vi väcka intresse för att Sverige och Norden ska bli en världsledande bioflygregion!

Gate Almedalen

Det är en evighetsmaskin. Ja det skulle man nästan kunna kalla maskinen som var hjärtat i Gate Almedalen och som beskrev nytta med och tillverkning av bioflygbränsle. Foto: Suvi Häkkinen, Swedavia.

Under Almedalsveckan genomförde både SAS, Sverigeflyg och Malmö Aviation flera flygningar med inblandning av bioflygbränsle.

– Vi vill belysa för svenska politiker att bioflyg är en realitet. Då är Almedalen en given plats att besöka, säger Maria Fiskerud, vd för Fly Green Fund.

Fly Green är en nystartad ekonomisk förening med målet att Norden ska bli en världsledande bioflygregion. Här har en skogsnation som Sverige mycket att vinna – utöver miljö- och hållbarhetsaspekterna kan lokal produktion av bioflygbränsle både skapa nya arbetstillfällen och leda till tjänsteinnovationer med exportpotential.

 

Flygningarna från Stockholm Arlanda Airport och Bromma Stockholm Airport till Visby under Almedalsveckan genomfördes av flygoperatörerna i samarbete med Swedavia. Bränslet levererades av SkyNRG, en av Fly Green Funds grundare, tillsammans med AirBP.

Under Almedalsveckan i Visby bidrog Fly Green Fund till att göra flera uppmärksammade flygningar med iblandning av biobränsle. Flygningarna genomfördes i samarbete med föreningens grundare SkyNRG och Karlstad Airport samt föreningens partner Swedavia, SAS, Malmö Aviation och Sverigeflyg.

  • SAS genomförde på Flygets Dag i Almedalen sin hittills tredje bioflygbränsleresa med 48 procents iblandning av bioflygbränsle i tanken.
  • Malmö Aviation och Sverigeflyg genomförde under veckan fyra biobränsleflygningar med 40 procents iblandning av bioflygbränsle.
  • Fly Green Funds grundare, Karlstad Airport, genomförde två flygningar tur och retur varje dag under hela Almedalsveckan med 15 procents inblandning av bioflygbränsle.

– Vi är glada och stolta över att tillsammans ha genomfört dessa flygningar. Samtidigt har vi varit i Almedalen och medverkat i många samtal, seminarier och intervjuer för att sprida budskapet att både offentliga och privata organisationer redan i höst kan köpa årsavtal för att genomföra hela eller delar av sitt tjänsteresande på flyg med bioflygbränsle, säger Maria Fiskerud.

Fakta bioflygbränsle:

Bioflygbränsle kan tillverkas av bland annat skogsavfall, alger och matavfall. Det är ett så kallat drop-in bränsle som kan blandas med fossilt bränsle och kräver inte några förändringar på själva flygplanet. I de flygningar som hittills har genomförts i Norden har använd frityrolja använts som råvara. Du kan läsa mer på http://www.flygreenfund.se under rubriken Flyg mer hållbart.