LCP fixed background image
Fly Green Fund » Nyheter » Fly Green Fund och Scanlog i samarbete för fossilfria flygtransporter

Fly Green Fund och Scanlog i samarbete för fossilfria flygtransporter

Scanlog – den skandinaviska logistikspecialisten som brinner för Ansvarsfull Logistik, meddelade idag att bolaget nu erbjuder Klimatreducerad Flygfrakt i samarbete med Fly Green Fund till sina kunder. ”Vi vill skapa förutsättningar för våra flygfraktskunder att verkligen göra skillnad”, säger Matilda Jarbin, Hållbarhets- och kommunikationschef på Scanlog.

2019 lanserade Scanlog sitt unika erbjudande Alltid Klimatkompenserad Flygfrakt och sedan dess har Scanlog klimatkompenserat för samtliga flygsändningar utan kostnad för sina kunder. Under dessa år har Scanlog klimatkompenserat för över 23 000 ton koldioxid vilket motsvarar utsläppen att flyga 2 600 varv runt jorden*. Nu tar bolaget nästa steg och erbjuder från och med idag sina kunder Klimatreducerad Flygfrakt med hjälp av hållbart flygbränsle, så kallat Sustainable Aviation Fuel (SAF), i samarbete med Fly Green Fund.

– Från Fly Green Funds sida är vi väldigt glada över förtroendet att få bli en del i Scanlogs ambitiösa arbete för att erbjuda mer hållbara transportlösningar. Scanlog blir också det första logistikföretag som erbjuder fossilfri flygfrakt via Fly Green Fund vilket gör detta samarbete extra betydelsefullt för oss, säger David Hild VD Fly Green Fund.

Kunder välkomnar erbjudandet

Med sin nya satsning på Klimatreducerad Flygfrakt i kombination med Alltid Klimatkompenserad Flygfrakt vill Scanlog bidra till att minska sina kunders klimatpåverkan. En av många kunder som välkomnar erbjudandet är Alfa Mobility, Skandinaviens största leverantör av mobilitets- och uppdragstjänster. Scanlog har samarbetat med Alfa Mobility i flera år och hanterar den stora merparten av deras flygfrakter.

– Vi är väldigt positiva till detta initiativ, säger Mikko Loikkanen, Senior Sales Executive på Alfa Mobility. Hållbarhet är viktigt för Alfa Mobility och är integrerat i vårt strategiska ledningssystem. Men vi ser det också som en stor möjlighet för oss att stärka vår dialog med våra kunder. Vi ser många fördelar med att kunna erbjuda SAF till våra kunder som är nordiska bolag som är progressiva inom hållbarhet, så jag tror att det kommer finnas ett stort intresse för detta. Affärskunder kontaktar ofta oss och är oroliga över sina Scope 3 utsläpp och frågar oss hur vi hanterar deras värdekedja. Så vi har verkligen nytta av att arbeta med Scanlog!

Alfa Mobility transporterar sina kunders gods främst med väg- och sjötransport men flygfrakt är nödvändigt vid snabba leveranser.

– Hållbarhet är ett hett ämne i vår bransch. Flygfrakt ses ofta som något mindre bra men alternativet till att transportera produkter med flyg vore att köpa nytt och det är ännu sämre för klimatet. Människor kommer fortsätta att vilja ha sina saker så snabbt som möjligt så efterfrågan på flygfrakt kommer bestå. Det är viktigt att leverantörskedjan kan erbjuda miljömässigt hållbara lösningar så att vi alla kan ställa om till en grönare framtid. Det som är ett frivilligt val idag kommer att vara en nödvändighet imorgon, säger Mikko Loikkanen.

Satsningen på Klimatreducerad Flygfrakt är i linje både med Scanlogs motto Ansvarsfull Logistik och med EUs klimatpaket Fit for 55 och målen kring fossilfritt flygbränsle.

Vi är väldigt glada över samarbetet med Fly Green Fund som möjliggör att vi kan göra SAF tillgängligt för våra flygfraktkunder, säger Matilda Jarbin, Hållbarhets- och kommunikationschef på Scanlog. Scanlog vill leda omställningen till en fossilfri logistikbransch.  Vi har i många år klimatkompenserat för flygfrakten men det är viktigt att vi även arbetar med att reducera utsläppen, vilket vi inte har haft möjlighet till förrän nu. Det är ett bevis på att vi ständigt tittar på hur vi kan reducera våra och våra kunders utsläpp ytterligare. Nu hoppas jag att vi tar fler marknadsandelar på flygfraktsmarknaden för att jag anser att det är bättre att flyga med oss än med en aktör som inte tar sitt ansvar kring hållbarhetsfrågorna. Vi är medvetna om att SAF är kostsamt men hoppas och tror att våra kunder kommer att investera i åtminstone en del SAF för sina frakter. Den flygfrakt som inte går på SAF kommer vi naturligtvis att fortsätta klimatkompensera för – och fortsatt utan kostnad för våra kunder.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Matilda Jarbin, matilda.jarbin@scanlog.se, 0703427021

Scandinavian Logistics Partners AB (www.scanlog.se) är ett skandinaviskt logistikföretag specialiserat på internationella transporter på järnväg, sjö, bil och flyg. Vi brinner för Responsible Logistics – en ansvarsfull logistik fokuserad på kostnadseffektivitet, minskad miljöpåverkan och hög kvalitet. Scanlog har ett femtiotal medarbetare på fyra kontor i Sverige och ett i Norge, omsätter ca 500 mkr och blev utnämnt till Gasellföretag av Dagens Industri år 2017, 2018 och 2019. Scanlog är miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO.

Fly Green Fund grundades 2015 av Karlstad Airport, SkyNRG och NISA (Nordic Initiative for Sustainable Aviation). Fly Green Fund är en ekonomisk förening, utan vinstintresse, som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor genom hållbart flygbränsle. Målet är att, genom att öka efterfrågan, få igång storskalig lokal produktion av hållbara flygbränsle i Norden. På så sätt bidrar Fly Green Fund till att Sverige och Norden driver utvecklingen av hållbara flygbränsle och därmed minskar det globala klimatavtrycket. Fondens verksamhet stöds av Swedavia och Svenska Regionala Flygplatser (SRF). http://www.flygreenfund.se/

Alfa Mobility. Med 10 kontor och cirka 230 anställda är Alfa Mobility en marknadsledande leverantör av relocation-, immigrations- och internationella flyttjänster i Norden med en årlig omsättning på över 60 miljoner euro och hanteraring av cirka 20 000 uppdrag i mer än 150 länder. https://www.alfamoving.com/

 

*Baserat på beräkningar av EcoTransIt.